3 vragen aan … Bocca

3 vragen aan … Bocca

In “3 vragen aan…” gaan we in gesprek met klanten die wij als Rainbow Collection begeleid hebben naar de B CorpTM certificering. Waarom werden ze B Corp? Wat heeft het ze gebracht? En waren er grote (interne) veranderingen nodig?

Vandaag geen 3 vragen, maar zelfs 4 vragen aan… Bocca! De eerste specialty coffee roaster van Nederland. Hoge kwaliteit koffie, niet alleen voor de klant maar ook voor de boer.

Wat maakt Bocca anders dan andere koffie op de markt?

Bocca is een van de weinige koffiemerken in Nederland dat het gehele proces van boon tot kop in eigen hand heeft. Meerdere keren per jaar reizen we naar origine en al meer dan 20 jaar hebben we onze eigen projecten met dezelfde boeren. Zo kunnen we de kwaliteit van de koffie én de omstandigheden van de boeren verbeteren.

We trainen de boeren om de plantages optimaal te runnen, bijvoorbeeld door goed om te gaan met water en de bonen efficiënt te plukken. Met ons fairtrade plus model betalen we de boeren ook meer dan de gewone fairtrade prijs, dit doen we omdat de fairtrade prijs niet voldoende is om koffie te verbouwen en een redelijk inkomen te verdienen.

Bocca is in 2001 opgericht om een positieve impact achter te laten. Toch zijn jullie pas onlangs B Corp gecertificeerd. Wat was jullie reden om voor B Corp te gaan?

Dat bedrijven worden ingezet als een ‘force for good’ is iets waar wij zelf vanaf dag 1 in geloven. Onze ervaring is dan ook dat we met ons bedrijf impact kunnen maken, makkelijker dan als mens alleen. Kwaliteit kan je alleen brengen als alles klopt.

Toen we Dieuwertje van Rainbow Collection ontmoetten maakten we kennis met B Corp. We zijn ons gaan verdiepen in het geheel wat uiteindelijk heeft geleid tot de samenwerking en certificering. Rainbow Collection weet als geen ander dat de certificering best een zwaar en lang proces is. Reden voor Bocca om ervoor te gaan was dat deze certificering verder gaat dan alleen het product. Je krijgt het B Corp certificaat alleen wanneer je in meerdere onderdelen van de bedrijfsvoering aantoonbaar goed scoort, dus bij meer belanghebbenden dan alleen de aandeelhouders: de medewerkers, de klanten, de (lokale) gemeenschap, de hele planeet en de leveranciers.

Waren er grote veranderingen nodig?

Eigenlijk moesten we voornamelijk standaarden vastleggen die we al hanteerden, bijvoorbeeld in een code of conduct. Natuurlijk zijn er ook verbeteringen uit het B Impact Assessment gekomen, het helpt je namelijk ook om bewust te worden van de verbetermogelijkheden die je hebt. We zien het behalen van de certificering dan ook echt als start, zo gaan we ons nu bijvoorbeeld meer bezig houden met het opzetten van een community in Nederland (gericht op jongeren en female empowerment) en het meten en verminderen onze milieubelasting.

Misschien is het nog wat vroeg om dit al te kunnen zeggen, maar wat heeft de B Corp certificering jullie gebracht?

Dat is nu inderdaad nog lastig te zeggen, zeker omdat thuis werken de norm was en kantoren leeg stonden. Ons verhaal wordt er in ieder geval makkelijker en controleerbaarder van, zeker in de zakelijke wereld is het toch een ‘bewijs’ dat we het in de kern goed doen. Voor ons gevoel is B Corp voor veel van onze klanten nog wel een ingewikkeld begrip, er zal dus nog wel veel gedaan moeten worden voordat het meer oplevert. Hier gaan wij zelf aankomend jaar ook mee aan de slag: hoe kunnen wij zorgen dat mensen het begrijpen?


Is jouw bedrijf klaar voor de B Corp certificering? Als B Leader kunnen wij je helpen erachter te komen of en hoe je zelf een B Corp kunt worden! Bekijk onze 5 B Corp services of neem direct contact met ons op.

How we supported Bocca

Becoming part of the
B Corp Community

How we supported Zoku

Developing a clear impact mission