3 vragen aan… Physee
Gebouwen transformeren naar functionele ecosystemen die energie opwekken en zo tegemoetkomen in hun eigen verbruik. Dit doet Physee met de introductie van hun slimme glazen ramen die energie opwekken en tegelijkertijd niet aan transparantie inleveren. Ontstaan als spin-off van de Technische Universiteit in Delft en nu met de missie om grootschalige impact te creëren. Niet alleen glas dat energie opwekt, maar ook data van buitenaf verzamelt om het gebouw in kwestie nog efficiënter te maken in energieverbruik. Wij wilden meer weten over de missie en potentiële impact van deze #ImpactAward finalist.
Physee is een technologisch vernieuwend concept: welke meerwaarde creëert jullie product?
“Toen we onze onderneming starten waren er meerdere technieken met stroomopwekkend glas, maar het behouden van transparantie is altijd een grote uitdaging. Uit het afstudeeronderzoek van de founders volgden zulke goede resultaten, dat het idee voor Physee hieruit ontstond. Doordat onze ramen zelf energie opwekken uit zonlicht, kunnen gebouwen in een deel van hun eigen energievraag voorzien. Daarnaast bevatten onze “SmartWindows” ook sensoren die data verzamelen over bijvoorbeeld lichtintensiteit of luchtkwaliteit, om zo ook bij te kunnen dragen aan een gezonde omgeving binnen in het gebouw.”
Op deze manier willen we meerwaarde voor de gebruiker creëren: niet alleen door een duurzame innovatie aan te bieden, maar tegelijkertijd ook te zorgen voor kostenbesparing, comfort en de gezondheid van de ‘gebruiker’.
Met welke focus dragen jullie bij aan het creëren van impact in de sector?
“Er is een toenemende vraag naar glas in de bouw en onze innovatie biedt de mogelijkheid direct energie-efficiënter te worden. Onze focus lag aanvankelijk vooral op kantoorgebouwen, maar de focus verschuift langzaam. Zo zijn we nu ook steeds meer bezig met het slimmer maken van bestaande gebouwen. De grootste impact kunnen we misschien wel maken via woningen uit de vrije huursector. Dan hebben we het over 8 miljoen huizen. De nieuwe technologieën waarmee we werken maken de energietransitie daadwerkelijk mogelijk.”
“In standaard appartementengebouwen is natuurlijk vraag naar een groener energielabel. Er zitten vaste duurzaamheidseisen aan nieuwbouwappartementen. Door op deze behoefte in te springen met onze slimme oplossingen, kunnen we echt impact gaan maken. Gemiddeld gezien besparen gebouwen met onze “PowerWindows” zo’n 15% op jaarbasis. Als we dit op grote schaal kunnen gaan inzetten, kunnen we een enorme besparing creëren.”
Wat is voor jullie pure winst?
“Eigenlijk is Physee gestart vanuit twee duidelijke redenen: niet alleen het energievraagstuk, maar ook vanuit het vraagstuk van comfort en gezondheid. We hadden het net over dataverzameling door “SmartWindows”, hiermee kunnen we ook in de gebouwen een gezondere setting creëren. Wij spenderen zo’n 90% van onze tijd in gebouwen, dus een focus op gezondheid vinden we ook belangrijk. Door de ramen slim te koppelen aan applicaties zorgen we dat er genoeg daglicht binnenkomt of dat er natuurlijke ventilatie plaatsvindt. Door de stroom die hiervoor nodig is zelf op te wekken, creëer je een compleet autonoom systeem”.
“Daarnaast bieden we een kwalitatief en esthetisch product, dat niet alleen concurreert met regulier kwaliteitsglas, maar ook nog eens de grote win heeft van energieopwekking. De grootste uitdaging daarin is alleen dat mensen in ons product moeten gaan geloven. Het is een enorme stap vooruit, maar het is altijd moeilijk om mensen op het juiste moment in te laten stappen. Het is aan ons te laten zien dat dit niet zomaar een innovatie is die weer verouderd. Met Physee hebben we iets groots te pakken – maar we hebben wel de mensen, projecten en schaal nodig om hiermee verder te gaan”.